top of page

DRY HOPPING

 

 

Hoppen is een essentieel onderdeel van het bierbrouwproces omdat het de verschillende kenmerken van de zorgvuldig geselecteerde hop naar voren brengt. Of het nu is om de bitterheid, de smaak of het aroma te versterken, er staan ons tal van brouwmethodes ter beschikking, elk met zijn eigen bijzonderheden en resultaten.

Hop die aan het begin van het koken van het wort wordt toegevoegd, draagt vooral bij tot de bitterheid, hop die in het midden van het koken wordt toegevoegd, zorgt voor bitterheid en enig aroma, en hop die aan het einde van het koken wordt toegevoegd, zorgt vooral voor hoparoma en -smaak. Maar zelfs als de hop op het einde van het

kookproces wordt toegevoegd, ontsnappen de zeer vluchtige bestanddelen van de hop-olie snel met de stoom... en nemen ze het aroma van het wort mee.

Om het hoparoma bij de bereiding van ELEGANS White Session IPA te intensifiëren, maar ook om duidelijk andere aroma's toe te voegen dan die verkregen door hoppen op het einde van de kook, hebben we besloten om rauw hoppen toe te passen op Sorachi Ace hop.

Wat is drooghoppen?
Sorachi Ace

De Sorachi Ace variëteit werd ontwikkeld door de Japanse brouwerij Sapporo Breweries. Het geadverteerde karakter van deze hop is kruidig met smaken en aroma's van citroen, sinaasappel, koriander en dille. Deze hop is vrij krachtig van smaak en zeer origineel. En daarom verdient hij het om ontdekt te worden. Wij werden verleid en overtuigd door zijn uniciteit en karakter, en besloten hem als aromahop te gebruiken.

De techniek van het rauw hoppen bestaat erin het bier op het einde van de gistingsfase te doordrenken met extra verse hop, en heeft als voordeel dat de essentiële oliën van de hop, die verantwoordelijk zijn voor de aroma's, worden geëxtraheerd, zonder dat de bitterheid toeneemt, omdat er geen isomerisatie plaatsvindt. Tijdens de gisting ligt de temperatuur van het bier tussen 20 en 25°C voor bier van hoge gisting, en de isomerisatie van lupuline gebeurt bij een temperatuur van meer dan 80°C.

Voor een optimaal effect hebben wij ervoor gekozen pellets rechtstreeks aan het wort toe te voegen en de hop gedurende 5 dagen in de gistkuip te laten trekken om de gewenste aroma's te verkrijgen. Zodra het rauw hoppen gedaan was, hebben we een cold crash gedaan om het bier te klaren en om de deeltjes naar de bodem van de tank te laten vallen.

Het was een geweldige ervaring om onze verbeelding de vrije loop te laten en deze hoptechniek voor de eerste keer te gebruiken. Met de White Session IPA wilden we ons in het onbekende begeven, experimenteren en twee stijlen samenvoegen. Het resultaat is een zeer dorstlessende, evenwichtige, verrassende en zeer smaakvolle witte IPA.

Het enige wat je hoeft te doen is hem te ontdekken en misschien word je ook wel overtuigd!

bottom of page