top of page

Wat is een tripelbier?

Jullie hebben allemaal wel eens gehoord van Triple-bier en je hebt je waarschijnlijk afgevraagd: maar wat is een “Triple” eigenlijk?

Oorspronkelijk dateert de naam "Triple" uit de Middeleeuwen en komt van brouwende monniken die, om hun drankje aan het grootste aantal mensen aan te bieden, 3 bieren van dezelfde granen brouwen. Alsof je dezelfde pad 3 keer gebruikt om eigenlijk koffie te zetten.

Het beste voor de monniken

Zoals je misschien al geraden hebt, gaf de eerste verkregen wort een bier dat veel aromatischer was, maar ook meer beladen in termen van alcohol dan de andere en was gereserveerd voor vooraanstaande gasten van de kloosters. Om het te onderscheiden, wezen de monniken 3 kruisen op de tonnen aan. Het tweede bier, minder sterk in alcohol en smaak, getitreerd rond de 6 ° en was bedoeld voor abten en betalende gasten. Ten slotte maakten de monniken met het derde sap een lichter tafelbier voor eigen consumptie.

 

Regelgeving voor de Triple?

Tegenwoordig voldoet de naam "Triple" aan geen enkele wettelijke regeling. Het is in feite een bier met een hoog alcoholpercentage, tussen 7 en 10%, waarvan de kleur kan variëren van zeer lichtblond tot amberkleurig, en dat hergisting ondergaat in de fles. Deze stijl, door het gebruik van een grotere hoeveelheid granen waarvan de fermenteerbare suikers worden omgezet in alcohol, is erg lekker en zeer rijk van smaak: moutig, zoet, bitter en zelfs fruitig.

Daarnaast moet u er meer over weten.

De Triple Gansbeek
Gansbeek Triple Bottle design.jpg

De neus schommelt tussen moutige en kruidige tonen. We vinden aroma's van gist die op de banaan worden gedragen. Eenmaal in de mond ontdekken we een rond en bruisend lichaam. De afdronk is droog met een lichte, korte bitterheid in de mond. Het alcoholpercentage van rond de 8% zorgt voor extra warmte.

bottom of page