top of page

Waarom schuimt bier?

Wit en romig, glad en dik of zelfs consistent, bierschuim is erg belangrijk voor ons in België. We zijn zelfs van mening dat een bier zonder schuim plat is en geen diepte heeft. Er gaat niets boven een mooie halsband van 2 tot 3 centimeter om deze trots te voelen dat we bier correct geserveerd hebben met onze vrienden.

Maar wist u, afgezien van het visuele aspect, dat het schuim een echte rol speelt bij het proeven van bier?

Laten we eerst kijken hoe het is gemaakt!

Om het goed te begrijpen, moet eraan worden herinnerd dat bier zowel eiwitten als koolstofdioxide (bubbels) bevat en wanneer deze bubbels langs de wand van het glas naar de oppervlakte opstijgen, verzamelen ze de eiwitten die in het bier aanwezig zijn.

Het zijn dus deze eiwitten, die dankzij de bellen worden getransporteerd, die een uniek mengsel vormen tussen vloeistof en kooldioxide: het schuim.

Gansbeek Bière Mousse.JPG
Wat is het nut van schuim in een biertje?

Naast het beschermen van de aroma's tegen de oxidatie van de omgevingslucht en zo voorkomen dat de smaak verslechtert, brengt het schuim ook meer complexiteit en hebzucht in de smaak. Je kunt alleen het aroma van een bier met een hals waarderen, waar de bubbels de geuren van het boeket vrijgeven.

Als je bier zonder schuim geserveerd krijgt, is dat vervelend. Omdat een deel van het plezier van uw bier van u wordt afgesneden. Omgekeerd is te veel schuim ook jammer, want je zult moeten wachten tot het valt om eindelijk je bier te proeven.

Bovendien is het behoud van smaak niet het enige voordeel van het schuim in een biertje. Door dit laatste kun je het ook beter verteren. Dit komt omdat als het schuim snel in je glas zakt, de koolstofdioxide die ermee zou moeten verdwijnen in het bier blijft.

Je zult dit gas dus bij elke slok moeten consumeren en je zult dit onaangename opgeblazen gevoel snel voelen na een paar glazen bier zonder schuim te hebben gedronken. Hetzelfde geldt wanneer u uw bier uit de fles drinkt, want de hoeveelheid CO2 is vakkundig berekend zodat het voldoende schuimt en sprankelt wanneer het in een glas wordt gegoten… en niet rechtstreeks in uw maag!

 

Hoe zorg je voor een mooie schuimrubberen grip?

Om dit te doen, moet u uw glas eerst voorbereiden door het af te spoelen met water (vooral geen zeep!), Om te veel residu en stof te voorkomen. Dit zijn degenen die te veel schuim creëren wanneer ze in een droog glas worden geserveerd.

Vervolgens kun je het bier gaan inschenken door eerst je glas rechtop te houden. Zodra het gaat schuimen kun je het vervolgens kantelen. En niet andersom, namelijk eerst het glas kantelen en daarna weer rechtzetten. Gebruik dus een biertje met het perfecte schuim dat lang meegaat.

U bent nu op de hoogte van de voordelen van schuim in uw bier.

Het enige wat u nu nog hoeft te doen is de techniek onder de knie te krijgen om uw Gansbeek volgens de regels van de kunst in het passende glas te serveren. Als u deze nog niet heeft, kunt u deze bestellen door hier te klikken .

Smaakt goed !

bottom of page