top of page

Geschiedenis van bier

 

 

Bier wordt al sinds het begin der tijden gemaakt.

Deze drank dateert inderdaad uit meer dan 4500 voor Christus. AD in Mesopotamië, waar het bij toeval werd ontdekt, hoewel het niets te maken had met de bieren die vandaag worden gebrouwen. Bovendien heette deze drank toen nog geen bier en was de vervaardiging ervan exclusief voorbehouden aan vrouwen.

Later waren het vooral de volkeren van Gallië (waarvan de Belgen de moedigste waren) die bier begonnen te maken in Europa; zowel Grieken als Romeinen hadden een voorkeur voor wijn. Bier werd daarom uitsluitend gedronken in de landen van Noord-Europa. Desalniettemin wisten deze volkeren niet van het gebruik van hop en gebruikten ze verschillende kruiden waardoor bier bitter smaakte. Ze noemden deze drank "Cervoise".

Bier en de middeleeuwen in België
Louis Pasteur

In de middeleeuwen was het brouwen voornamelijk voorbehouden aan monniken en had elke abdij een brouwerij. Observant en methodisch verbeterden de monniken de bierbereidingstechnieken, waarbij ze met name voor het eerst hop gebruikten vanwege hun aromatische, antibacteriële en conserverende eigenschappen. Het is ook alleen door het gebruik van deze plant dat de hoppige drank voor het eerst de naam "Bier" zal aannemen.

De technieken waren echter meer rudimentair en veel dingen werden aan het toeval overgelaten. Het bier werd spontaner gebrouwen en er was geen temperatuurregeling of begrip van gisten.

 

Het was Louis Pasteur die in 1857 ontdekte dat de middelen die verantwoordelijk zijn voor alcoholische gisting gisten zijn en dat ze ook een essentieel element waren bij de vorming van aroma's. Hij ontdekte ook dat door bier te verhitten tot ongeveer 60 ° in zijn uiteindelijke container, het mogelijk is om het langer te bewaren. Dit proces genaamd "pasteurisatie" wordt tegenwoordig vooral toegepast op massabieren van zeer grote brouwerijen, maar heeft een grote invloed op de smaak en vernietigt vitamines en voedingsstoffen.

Het uiterlijk van de pils

De geschiedenis van bier kent nog twee belangrijke mijlpalen. Allereerst het uiterlijk van Pilsner dankzij de industrialisatie van bier met nieuwe technieken. Dit bier is gemaakt met gisting op lage temperatuur en is erg populair geworden. De "Pils" werd uitgevonden in de stad Pilsen, Tsjechië, en kreeg de naam "Pilsener".

Daarnaast moet u er meer over weten.

Belgisch bier vandaag  

Tegenwoordig is de traditionele methode weer erg populair geworden. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in traditionele bieren en microbrouwerijen; een brouwerij die kleine hoeveelheden bier produceert en daarom kwaliteit verkiest boven kwantiteit. Bovendien combineren we de traditionele methoden uit het verleden met meer geavanceerde kennis van het brouwen van bier door nieuwe smaken toe te voegen en door te experimenteren met veel meer soorten hop. Bier is nauw verbonden met de Belgische geschiedenis en nu kunnen we bijna overal ter wereld Belgisch bier proeven.

Als je meer wilt weten over het brouwen van bier, raden we je aan het volgende artikel " Hoe bier brouwen" te lezen .

label Belgian  Artisanal Beer Ganbeek Bl
bottom of page